Hösten är här och vi tänkte reda ut begreppen om alla spökhelger som infaller i slutet av oktober..
Halloween 31/10
Halloween är en högtid med förkristna keltiska rötter, som firas den 31 Oktober.
Ursprungligen från Irland och Skottland, men firas numera mest intensivt i USA.
Vad är det man egentligen firar?
Ursprungligen trodde man att under Halloween var gränslandet mellan jorden och de dödas land tunnare och det var möjligt för döda, demoner och andra varelser från dödsriket att leta sig över till jordelivet igen.
Man tände därför stora eldar och klädde ut sig så hemskt man bara kunde för att skrämma iväg eventuella besökare från sina gårdar, och driva tillbaka de döda till rätt dimension.
Man resonerade helt enkelt att "ont ska med ont fördrivas och skrämmas bort"..
Den moderna kyrkan erkänner inte denna metod som effektiv för att hålla borta det onda i och med att den moderna kristendomen istället helt bygger på att ond ska fördrivas med gott, dvs: ljuset.
Allhelgonadagen 1/11 Vinterns första dag
Firandet av Allhelgonadagen har med största sannolik sina rötter i de förkristna keltiska traditioner som idag kallas Halloween, fast den moderna katolska kyrkan helst inte vill kännas vid det.
I katolska historieböcker står istället att läsa att de döda som skulle återvända till jorden för att hälsa på behövde vägledas med ljus och eldar (alltså inte skrämmas bort) för att hitta till sina släktingar.
De besökande andarna anses här vara av godo och ingenting man behöver skydda sig mot.
Idag tänder vi fortfarande våra ljus vid anhörigas gravar och minns dom som dött.
Den katolska kyrkan passade på att fira alla de helgon som inte hade en egen kalenderdag vid denna högtid, därför namnet allhelgonadagen.
I Sverige var denna dag en helgdag under lång tid då Sverige var katolskt (och även en lång tid därefter), men togs sen bort som helgdag efter reformationen eftersom helgondyrkan och inte passar ihop med den nya Lutherska läran.
Alla Själars Dag 2/11
Den katolska kyrkan hade svårt att få folket att fira endast de döda helgonen under Allhelgonadagen.
De gamla förkristna traditionerna var svåra att göra sig av med till kyrkans stora förtret.
Många passade på att fira även sina bortgångna släktingar med ljus och minnesstunder under Allhelgonadagen som de i alla tider hade gjort tidigare den 31/10.
Därför slängde den katolska kyrkan in ytterligare en helgdag direkt efter Allhelgonadagen, den döptes till Alla Själars Dag då folket skulle få fira sina släktingar.
På så sätt fick man folket att fira helgonen på rätt dag och sina bortgångna nära och kära dagen efter.
Alla Helgons Dag
Allhelgonadagens helgdagsstatus var svår att göra sig av med i Sverige också utan protester.
Traditionerna klängde sig kvar.
Vid 1900-talets mitt började även svenskarna ta efter den katolska seden att tända ljus vid sina anhörigas gravar under Alla Själars Dag och slutligen tog den svenska kyrkan till krafttag och återinförde Allhelgonadagen, om än i en reformerad varant som de kallade Alla Helgons Dag.
Den dagen firas den första Lördagen i November för att markera sin separation från Allhelgonadagen men har en officiell titel som helgdag i kalendern till skillnad från den ursprungliga katolska helgdagen.
Nu var det återigen fritt fram för Sverige att minnas sina kära bortgångna med ljus och firanden även i det protestantiska Sverige.
Dia De Muertos
Befinner ni er i Mexico så behöver ni inte hålla reda på alla ovannämda datum, för där firar man Dia De Muertos (Day Of The Dead) under 3 dagar från 31/10 till 2/11.
Det är en mycket gammal högtid som har utvecklats helt utan influenser från kelter eller förkristna.
Dagens moderna firanden är dock en blandning av den förcolombianska traditionen och katolska kyrkans influenser.
Tron att de döda kommer tillbaka denna helg och besöker sina släktingar på kyrkogårdarna och runt hemmen är mycket stark.
De kommer för att ta del av den mat och dryck de behöver och saknar från jordelivet, och för att se sina levande släktingar igen. Día de muertos har samma syfte som vår Allhelgonahelg, att minnas och hedra våra nära och kära, men denna högtid pågår under längre tid.
Den 31 oktober menar man att dödfödda barns själar kommer på besök.
Den 1 november kommer döda barns själar och man ställer då fram den mat barnet tyckte om, någon favoritleksak och kanske ett porträtt.
Dekorationerna på gravar, offerbord och minnesaltare inkluderar även vita blommor som en symbol för barnets oskuld.
Natten mellan den 1 och 2 november kommer så till sist de döda vuxnas själars på besök och man ställer då fram mat för vuxna på offerborden, kanske också cigaretter, öl och tequila.
Hur man än väljer att fira så önskar vi på Akvatropik er en trevlig avslutning på Oktober och en fantastiskt början på vintern..
Happy Halloween, Trevlig Allhelgonadag och likaså Alla Helgons Dag!
Önskar
Akvatropik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar